کلاسور کی اختراع شد؟

کلاسور

کلاسور یا ring binders یا file در انگلیسی، یک پوشه بزرگ‌تر است که شامل برگه‌هایی معمولاً پانچ شده است  که با گیره‌هایی فلزی حلقوی کنار هم نگه داشته شده‌اند. این گیره ها دایره ای شکل یا به شکل D هستند. کلاسورها بسته به اینکه چه تعداد کاغذ را در خود جا می‌دهند بزرگ یا کوچک می‌شوند. گیره‌های حلقه‌ای هم سایزهای مختلف دارند. کلاسور هم استفاده اداری داد و هم جزو لوازم تحریر مدرسه و دانشگاهی محسوب می شود. کاربرد آن برای مرتب نگه داشتن جزوات و طبقه بندی اسناد و مدارک است.

کلاسور یا جزوه‌دان اسناد و مدارک را به صورت طبقه‌بندی یا رده‌بندی شده ومنظم و قابل دستیابی سریع نگه می‌دارد. در واقع کلاسور وسیله‌ای است که امکان بایگانی و حفظ و دسترسی سریع اسناد و مدارک را برای ما فراهم می‌آورد.

 

کلاسورها معمولاً از جنس پلاستیک یا مقوا هستند و حلقه‌هایی فلزی دارند. اولین طراحی‌های این وسیله به دهه ۱۸۹۰‌تا۱۹۰۰میلادی بازمی‌گردد.

تاریخچه کلاسور

فردریش زونکن آلمانی کلاسور با حلقه‌های فلزی را در ۱۸۸۶ در بن آلمان اختراع کرد. او همچنین مخترع دستگاه پانچ و… در همان سال‌هاست. لوئیس لیتس آلمانی سپس تغییرات مهمی در آن به وجود آورد. یکی از تغییراتی که لیتس در کلاسور ایجاد کرد قرار دادن یک حفره به اندازه انگشت در عطف کلاسورها بود تا بتوان به راحتی با یک انگشت آن‌ها را از میان قفسه‌های شلوغ بیرون کشید.

استاندارد ایزوی فاصله حلقه‌ها از هم ۸۰ میلیمتر است. مدل‌های دیگری مثل کلاسورهای ۴حلقه‌ای با استاندارهای متفاوت هم وجود دارد.

یک طراحی دیگر از کلاسور در سال ۱۸۸۹ به وسیله آندراس تنگوال در سوئد اتفاق افتاد. این کلاسور ۴ حلقه دوجفتی داشت. نمونه‌های ابتدایی از این اختراعات در موزه ادارات اولیه در لندن نگهداری می‌شود.

حلقه‌های دی‌شکل ابتدا در دهه ۴۰ و ۵۰ میلادی در آمریکا دیده شدند.

تنوع کلاسورها

کلاسورها بعد از آن در نسخه‌های مختلف و در استانداردهای اندازه متفاوت به بازار آمدند. تنوع آن‌ها بیشتر به سایز کاغذ و ظرفیتشان بستگی داشت. در بیشتر کشورها از سیستم دو یا چهارحفره‌ای که کاغذهای سایز A4 را نگه می‌دارد، استفاده می‌کنند. در آمریکا و کانادا بیشتر سیستم سه حفره‌ای برای کاغذ سایز ۸.۵ در ۱۱ اینچی متداول است.

برای مثال ژاپن هم سیستم خاص خود را دارد.

کلاسور در کل به نگه داشتن و حمل تعداد زیادی برگه کاغذ در یک پوشه کوچک و راحت بسیار کمک می‌کند.

بیشتر کلاسورها در کشورها در سایز A4 هستند و برگه‌هایی با سوراخ‌ها در سمت راست خود دارند. اما بعضی کلاسورها از بالا باز می‌شوند و بالای برگه‌ها پانچ شده و درون حلقه قرار می‌گیرد.

کلاسورها و زونکن‌های سهند و ویژگی‌های آن‌ها را در صفحات این محصولات بخوانید.

مطالب مرتبط